2010. március 17., szerda

Amputációval járó sérülések

Egy-egy rossz mozdulat és ujjainkat vagy akár egész végtagjainkat veszthetjük el másodpercek alatt. Az ilyen jellegű sérülések komoly, életveszélyes állapotokat idézhetnek elő, percek alatt nagy mennyiségű vért veszthet a sérült. Egyes esetekben amputálódott ujjunkat, végtagunkat még megmenthetjük, de hogyan is tegyük mindezt?

Az amputációt jelen esetben, mint valamilyen trauma okozta végtagcsonkolódást értelmezzük. Ezek a sérülések ritkábban okozzák a teljes végtag elvesztését, gyakrabban ujjak, vagy végtagjaink "csak" egy részét érintik. Mégis évente nagy számú amputációs sérülés van Magyarországon. Nézzük, mit jelent ez számokban.

Az amputációhoz vezető okok között az érbetegség mintegy 80 százalékot tesz ki, második helyen a balesetek állnak 17 százalékkal, míg daganat, gyulladás vagy más természetű kórok 3 százalékban tehetők felelőssé valamelyik végtag elvesztéséért. Az amputációk felét az ujjak eltávolítása teszi ki, ez körülbelül 3 ezer esetet jelent évente. Az operációk másik fele leggyakrabban az alsó végtagot érinti, a felső végtag levágására vagy csonkolására az eseteknek mindössze két százalékában van szükség. Az alsó végtagi operációk között a combamputáció az eseteknek mintegy kétharmadát, a térd alatti a műtétek egyharmadát adja. A csípőnél történő beavatkozás, tehát az egész láb eltávolítása évente körülbelül harminc esetben fordul elő (Dr. Till Attila nyomán, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Amputációs Sebészeti osztályának vezetője).

Egy szintén sokat mondó statisztikai adat, hogy míg Európában és Észak-Amerikában 100.000 lakosra alig 30 amputáció jut évente, addig hazánkban ez a szám több, mint a duplája (65). Az amputált betegek több mint 70 %-a férfi. Alsóvégtag amputációk indikációja tehát a gyakoriság sorrendjében: érbetegség, trauma, tumor, fertőzés, végtag fejlődési rendellenességek.

A cukorbetegség, érszűkület és az ehhez társuló dohányzás és alkoholfogyasztás rendkívül megnöveli a kockázatát egy esetleges végtagelhalásnak, melyet csak amputációval lehet "kezelni". A sebelhanyagolás sajnos szintén sok esetben vezet végtag amputációhoz.

Trauma okozta végtagcsonkolódás ellátása

Vérzéscsillapítás, a sérült ellátása

A sérülések természetéből adódóan lágyrész sérüléssel, csonttöréssel és sokkos állapottal kell számolnunk. Mindenek előtt gondoskodnunk kell a vérzéscsillapításról, annak megszüntetéséről. A csonk vérzéscsillapítása nyomókötéssel és a csonk magasba-, a szív síkjánál magasabbra emelésév

el történjen. Meg kell különböztetnünk részleges- és teljes amputációt. Részleges amputáció esetén az ellátás nehezebb, hiszen a fent maradt végtagrész akadályozza a kötözést. A nyomókötés kúp alakban helyezzük fel, ügyeljünk, hogy se túl laza, se túl szoros ne legyen! A sérült leültetése, megnyugtatása az állapotának realizálása fontos teendő. Természetesen amint lehetőségünk nyílik rá, értesítsük a mentőket és mondjuk el a sérülés fajtáját, ha van, hogy végtagcsonkolódás történt, majd folytassuk, vagy kezdjük el a sérült ellátását.

Szintén fontos megemlíteni, hogy vérzéscsillapításra az adott területet ellátó artéria "elnyomása" használatos, végtagot csak abban az esetben szorítsunk el, ha a hatásos vérzéscsillapításra minden egyéb mód kudarcot vallott. Ekkor, ha rendelkezésünkre áll, vérnyomásmérő mandzsettát helyezzünk a végtagra, majd a systoles értéknél kb. 20-25 Hgmm-rel nagyobb értékre pumpáljuk fel.

Ügyeljünk rá, hogy a sebet ne tisztítsuk ki, értem ez alatt, hogy az esetleges idegentesteket, mint pl. üvegszilánk, kavics stb. hagyjuk a sebben, azok eltávolítása időigényes, erősítheti a vérzést, vagy akár másodlagos sérülést is előidézhet.

Amputátum ellátása és szállítása

A vérzéscsillapítás után szükséges az amputátum ellátása. A sérülés milyenségétől függően, és a sérülés óta eltelt időtől függően az amputátum replantálható, azaz "visszavarrható", így részben vagy egészben újra képes lesz a funkcióját ellátni. Éppen ezért rendkívül fontos a szakszerű amputátum ellátás és szállítás.

Steril kötéssel fedjük be, majd helyezzük zacskóba, az átázás elkerülése végett akár alufóliát is tehetünk rá. Víz nem érheti, hiszen ekkor könnyen felázhat, ami növeli a szövetelhalás gyorsaságát.

Az amputátumot tartalmazó zacskót egy másik zacskóba helyezzük, amibe jeges vizet teszünk (jég:víz = 1:1), ez kb. 4°C-os legyen, ami az ún. hideg ischaemiás állapotot idézi elő, ekkor a szövetek élettartama megnő, így az eredményes visszahelyezésé is. Téves és hibás az amputátum fagyasztása, TILOS tehát! Továbbá kerülendő a csonk jégbe tétele, hideg vizes lemosása.

Benzinkutakon általában kapni jeget, így esetleges alternatívát jelenthet. A hó szintén megfelel erre a célra. Amputációval járó sérülések sebészeti ellátása képekben: itt.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

sonoterapia az érszűkület ellen www.sonoterapia.hu

2015. április 11. 12:44

Megjegyzés küldése